VOORAF...

De digitale screening bevindt zich in testfase maar kan nu reeds gebruikt worden. Houd rekening met enkele voorlopige beperkingen:

 1. Er wordt enkel gescreend op de in België geregistreerde geneesmiddelen op 08/2016, geen voedingssupplementen. Let dus op voor kalium bevattende supplementen en de GheOP3S items 50 en 76.
 2. Het is tijdelijk niet mogelijk om actieve bestanddelen (bvb. bij een magistrale bereiding) toe te voegen aan het lijstje met te onderzoeken geneesmiddelen. Dit maakt GheOP3S probleem nr. 43 moeilijk detecteerbaar (inname 7,5 mg oraal prednisone).
 3. Wanneer u een nieuwe screening start, drukt u best op de knop 'nieuwe opzoeking' zodat alle voorgaande gegevens worden gewist.
 • LEES ZEKER hieronder de handleiding! Een uitgebreide toelichting over GheOP3S analyse vindt u op de site van de UGent (klik hier)

1. Registratie

Druk op deze website bovenaan in het menu op 'Start GheOP3S'. U komt terecht op een inlogpagina voor de digitale GheOP3S. Bij eerste gebruik moet u zich registreren: druk op 'registreer'.

U geeft er uw APB nummer in, uw e-mail adres en een wachtwoord.

Per APB nummer (= apotheek) kan u maar 1 account aanmaken!! Communiceer de inloggegevens naar de collega's in de apotheek.2. Gebruik online tool

1. Ingeven algemene gegevens

Na inloggen, komt u op de startpagina waar U minstens de volgende gegevens aanvult:

 • naam, voornaam en leeftijd van de patiënt
 • persoon  + apotheek van de uitvoerder

Het is aan te raden om ook de datumvelden in te geven. Als u op het einde de resultaten opslaat, dan kan u achteraf nog altijd weten over welke periode u het medicatiegebruik van een patiënt hebt gescreend.

 

Alles aangevuld? Klik op 'SELECTEER GENEESMIDDELEN'

Het is enkel mogelijk op via GheOP3S methode de geneesmiddelen te scannen. De START/STOPP methode is een andere methode, maar kan momenteel niet aangevinkt worden.

 2. Selecteer Geneesmiddelen

Nu bent u klaar om een lijstje met geneesmiddelen aan te maken waarop u de analyse wil lopen. U zoekt op CNK-nummer of op naam Gm:

 • Zoeken op CNK-nummer: de 'voorloopnullen' (= nullen die staan voor het eerste cijfer >0) weglaten. bvb. het CNK nummer 0106989 moet u ingeven als 106989.
 • Zoek op naam geneesmiddel: tik gewoon de officiële benaming in het zoekveld.
 • Klik op de blauwe balk om uw selectie in het zoekveld te plaatsen
 • Klik vervolgens op de groene knop 'Toevoegen'

OPGELET:

Door op het icoontje met het kruisje te klikken, verwijdert u geneesmiddelen uit het lijstje.3. Vragen beantwoorden

 • Voor een correcte analyse, heeft de GheOP3S methode soms extra informatie nodig, bvb. over ziektes die de patiënt heeft, of over dosissen of duur van inname.
 • Voor ieder product die u selecteerde kan 1 of meerdere vragen worden gesteld. Wanneer u een vraag positief wil beantwoorden, klikt u het 'Ja-veldje' aan, wat aan de rechterkant van het scherm staat.

Om verder te gaan drukt u telkens op de Groene knop 'VERDER'

 

 

 4 & 5. Algemene vragen beantwoorden

 • In de laatste stap voor de resultaten, hebt u een tekstveld 'Opmerkingen' waar u zelf wat info kan schrijven. Deze tekst wordt meegenomen naar de resultaten. Een voorbeeldje kan zijn: "ik heb noctamid niet opgenomen in het lijstje om te scannen omdat de patiënt deze in de laatste 3 weken niet meer neemt."

 

 • Vervolgens moet u nog een aantal algemene vragen beantwoorden. Dit zijn vragen die niet afhangen van de keuze van geneesmiddelen die u maakte, maar gewoon onderdeel uitmaken van de GheOP3S scan (items 78 tem 83). Let wel, de vragen zijn meestal in 'negatieve' wijze opgesteld. Aandachtig lezen!

Alles ingevuld, op naar de Resultaten!6. Resultaten

 • Op de resultatenpagina ziet u eerst het overzicht met alles wat u hebt ingegeven, welke vragen u wel of niet hebt beantwoord etc...
 • Scroll helemaal naar beneden om te zien of er voor bepaalde geneesmiddelen een GheOP3S item werd geselecteerd.
Om de resultaten goed te begrijpen moet u het GheOP3S systeem wel kennen. Een gevonden probleem bestaat uit:
1. Het geneesmiddel waarvoor een probleem werd gevonden
2. De GheOP3S-lijst waarin het probleem werd gevonden (er zijn 5 lijsten in de GheOP3S-analyse)
3. Het nummer van het  probleem (er zijn 83 mogelijke problemen waarop de GheOP3S-tool screent)
4. Het alternatief of mogelijke oplossing voor het gevonden probleem
5. Een mogelijkheid om een notitie toe te voegen per gevonden probleem: klik op 'notitie toevoegen' en u kan in het schermpje tekst ingeven. Bvb. we nemen contact op met de arts voor dit probleem, of we zijn op de hoogte van dit probleem maar geven er geen gevolg aan etc.. 


... Laatste stap: resultaten bewaren

 • Er worden geen resultaten online bewaard. U moet het resultaat downloaden en op uw computer bewaren. Dus... vooraleer u op 'Nieuwe opzoeking' klikt en hiermee alles verwijdert: eerst resultaten downloaden!
  Dit gebeurt door op de knop 'Download excel' te klikken.
 • Tip: na het opslaan van het resultatenbestand hernoemt u dit bestand best naar de naam van de patiënt en de datum waarop u de screening hebt uitgevoerd. Zo vindt u later sneller de resultaten terug. 
 • Alles klaar? druk op 'Nieuwe opzoeking' om een screening te doen!